donderdag 16 februari 2012

Mali 10-02-2012.
We verlaten Mauritanie, het was een lange rit. Wat een land. Heb je een hekel aan je schoonmoeder
dan is dit de uitgelezen plek om haar op vakantie te sturen.

Wat een vuile bende weten ze er van te maken. We zijn door een paar stadjes gereden waar je op de middenberm niets dan vuil ziet liggen met er tussen door dode koeien, geiten en ezels. Ze laten alles liggen, een grote bende. We zagen dat ze soms ook wat ruimden en vervolgens gooiden ze dat dan net buiten de stad/dorp aan de kant van de weg, liefst in een droge rivierbedding.

Ook de mensen komen niet vriendelijk over. De vrouwen lopen allemaal zwaar gesluierd rond en de mannen hebben soepjurken aan en hun hoofd is ook helemaal in lappen gewikkeld.
40 road blocs (politie of douane) hadden we, waar ze ook nog allemaal een fiche (papier met al onze gegeven en die van de auto) wilden, dus wij blij dat we een printer aan boord hebben.
Op de laatste 125 km waren het er ook nog 7. Dit draagt niet bij aan een veilig gevoel, ondanks dat ze allemaal wel oke zijn en er maar 2 vroegen om een cadeau.

We hebben meestal wild gestaan, achter een duin ofzo. Na Kiffa kwam er stuk slechte weg van 150 km. De rest was prima te doen. Het landschap werd ook wat aantrekkelijker en voor de eerste keer een dag helder weer, zonder zand en stof.

Net voor Ayoun el Atrous zagen we schitterende rotsformaties, incl Rockdassies. Geloof het of niet, deze zijn verwant aan de olifant.


We zien soms de meest bizarre manieren van beladen. Het ene busje in de zandstorm heeft schoolbanken en de ander is beladen met schuimplastic. Hopelijk van Recticel, dit zou wel eens een boost kunnen geven aan mijn aandelen in dat bedrijf.
Bij de derde is alles er af gevallen.

Mali in, wat een verschil. De grensposten hadden we in nog geen 2 uur doorlopen, zonder gezeur om cadeau of allerlei gasten die je willen helpen. Wel moet je voor alles en nog wat betalen en omdat het vrijdag, een feestdag, was moesten we voor het Laisser Passer zelfs 30,-€ meer betalen. Dit hadden we al ergens gelezen en ook de verzekering verkoper zei dit al.
Incl. de visa en verzekering (card brune) voor 3 maanden en alle andere grenskosten was het wel 250,-€.


Ook het landschap heeft een hoog savanne gehalte met veel vogels en veel mooi vee.

We wilden in de stad Nioro in om te pinnen. De sfeer is gelijk zo anders, veel mensen zwaaien en lachen en dan zie een mooie rij witten tanden in de wel erg zwarte gezichten. Hier ook op de markt een en al vriendelijke mensen en ook veel vouwen, die we in Mauritanie bijna niet zagen. Je betaalt ook normale prijzen. Wel waren er wat bedelaars, maar niet vervelend. Er kwamen 3 jongetjes bedelen met leeg blik. Hier kun je dan wat voedsel in doen. Ze zitten op de Koranschool en moeten zo aan hun eten zien te komen. Ze zullen wel stinken vannacht: ik heb ze uien en wat brood gegeven. 


We rijden nu richting Kayes, naar de Senegal rivier die we willen afzakken (niet per boot) naar Bamako waar we een visum voor Burkina Faso moeten halen.

Gr. Joop en Adrie.


Nieuwe plaatjes

https://picasaweb.google.com/115016470318151789007/MauritanieEnMali2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten