woensdag 25 mei 2016

Waarom zie je in natuurfilms geen muggen? 21-05-2016.



Na Santa Fe begint voor ons eindelijk de reis. Het was een hele rit van Florida naar de Rocky's 5000 km.
Op advies van andere reis vrienden zijn we best vroeg naar het noorden gereden om in Juni in Alaska te zijn en dat is nog erg ver weg, dus het idee is Mei in Canada en dan Juni Alaska.
We rijden van National Park naar NP, met veel historie vooral over de First Nation mensen, want Indianen mag je niet meer zeggen. 
We bezoeken diverse oude dorpen waar de verschillende stammen jaren hebben gewoond, erg interessant.
De natuur is prachtig, maar we zijn meestal boven de 2000 meter en meeste nachten is het rond het vriespunt en de kachel draait overuren. Het lukt ons nu ook vaak wildcamp spots te vinden. De meeste campings zijn ook nog gesloten.
Ook bezoeken we Dinosaur NP: duizenden fossielen zijn hier gevonden. Onvoorstelbaar dat ze allemaal op deze plek zijn aangespoeld en hier na 150 miljoen jaar weer zijn gevonden. Er is over een stuk een gebouw geplaatst en deze hele wand zit vol met botten en skeletten, erg interessant.


Ook Mesa Verde is een NP en World Heritage site. Hier zijn hele dorpen gebouwd onder overhangende rotsen. Erg mooi, maar wel veel regen helaas.
 

We bezoeken een diesel specialist ivm met het probleem van lucht/gas in de diesel leidingen van de Turtle.
Chuck, een super aardige kerel, met een zeer interessante truck Peter Bilt V12, vertelt ons dat dit een veel voorkomend probleem is en we krijgen een folder van een firma Fass die een speciale pomp met filter systeem maakt. Het ziet er super uit en beschrijft heel duidelijk ons probleem. Helaas kan het op korte termijn niet geleverd worden: 24 volt systemen hebben ze hier niet, alles rijd op 12 volt.
Na contact met de fabriek bestellen we er een via een dealer in Canada. Het kan nog 3 weken duren, dus wel zo handig. 


Ook doet de nieuwe Visco koppeling van de ventilator het niet. We hebben daar al sinds Peru problemen mee. We hadden er een besteld in Duitsland en ontvangen en gemonteerd toen we in Florida waren.
We komen in contact met de Nederlandse Radiatoren Fabriek die dit onderdeel levert via hun dealers. Ze sturen een nieuwe op naar de diesel specialist in Canada. We duimen dat deze nu wel gaat werken.
We gaan Utah in om Arches NP te bezoeken. Super mooi. We maken wat kleine wandelingen. Het is zo imposant wat moeder natuur voor ons heeft neer gezet. 


Helaas is het de volgende dag regen. Dan gaan we de was doen in Town. Het is al weer bijna een maand geleden en ik ben door mijn onderbroeken heen. Het is een mooie wasserij met giga wasmachines en drogers. Adrie is helemaal blij dat alles weer schoon en droog is.
Met onze Canadese buren hebben we een leuke avond. Ze hebben een fifthwheel camper met diverse uitschuif kamers. Het is een giga groot ding, net of je een huis binnen stapt, maar zo reist 90% van de Noord Amerikanen. Ze moeten dan ook bijna altijd aan de stroom en de meest plekken hebben dan ook 50 amp. aansluitingen en water en grijs/zwart water aansluitingen. Wij zoeken meestal vrije plekken of campings van de NP. Helaas is voor hen daar geen stroom, maar dan draaien ze de hele dag de generators en daar word je dan ook niet blij van, maar ja de grote flatscreen tv moet natuurlijk wel aan :-) 


Ook gaan we naar Canyon Lands, ook een NP. Wat een giga uitzichten. Helaas is het een koude, snijdende wind en ons Zuid Amerikaanse bloed is nog niet gewend aan deze temperaturen.
We proberen op de terugweg nog een short cut te pakken via een 4x4 route. Het was erg mooi en spannend, maar op zeker moment ging het echt niet meer ivm overhangende rotsen.
Verder noord komen we in Jackson Hole, een skiresort. Een up-market, maar erg leuk, stadje. En we waren er ooit, lang geleden, ook al eens. Om het stadspark staan bogen gemaakt van Elk geweien. (een Elk is een groot hert) 



We gaan Grand Teton NP in en de bergen zijn nog mooi met de sneeuw er op en de beren komen uit hun winterslaap. We zien een Grizzly beer met 2 jongen.
Helaas kunnen we Yellowstone NP niet in vanuit het zuiden. De wegen zijn nog niet sneeuwvrij en we moeten 250 km om rijden.
Het is gelukkig nog geen seizoen en lekker rustig. Er komen hier per jaar 4 miljoen bezoekers, oeps! Het is erg mooi. Er zijn hier 2/3 van 's werelds geisers, dus genoeg te zien. We zien natuurlijk Old Faithfull spuiten. We zien veel Bizons met kalfjes, Elk en wat Mule deer.
Joop's verjaardagscadeau: een nieuwe camera zou aankomen in Cook City (of all places) echt een western stadje, maar wel met een postkantoor. Alleen was de pas gesloten en alles moet worden aangeleverd door het park, een 150 km rit voor UPS dus. Maar gelukkig was het er precies op tijd en Joop blij.


 
 

We bezoeken nog Glacier NP. Helaas nog dicht, maar we konden er wel 10 km in rijden.
1 mei, wat een planning, rijden we Canada in. Aan de Elk rivier doen we een bakkie. Het is nu super mooi weer en warm. We blijven er gelijk maar staan.
De volgende dag weer op pad en we komen bij Fort Steele. Er is daar een leuk museum stadje en we krijgen een privé roddel tour, echt erg leuk. Ook was er vers brood. Heerlijk, wat hebben we van dat brood genoten.

We gaan door Yoho NP richting Banff en erg mooie rit. Bannf is een leuk toeristen stadje. We overnachten op de parking van het station. De volgende morgen komt de Rocky Mountaineer trein. Echt een indrukwekkend gebeuren en ze rijden met toeristen van Banff naar Vancouver.
We bezoeken Lake Louise, maar helaas in de regen.
 
 

De rit gaat daarna naar Vernon, waar een oude vliegvriend, Glenn Derouin, een vliegschool heeft. We hebben samen in 1991 de Western Canadian Championships gevlogen. Ook Garth Henderson, een andere oude vliegvriend komt daar langs. Ik maak een paar vluchtjes.
We zijn 5 dagen te gast bij Canada Paragliding, erg gezellig.
Ik ben al een paar weken op zoek naar een mountainbike, er moet echt wat worden gedaan aan de conditie. Bij Barking Spider in Lake William hebben ze een leuke voor me staan en krijg ik ook nog de nodige spullen om een fietsdrager te maken achter op de Turtle.

 

En we rijden verder noord. Het is nog ver naar Alaska, maar het landschap is oogstrelend: meren, rivieren, bergen met sneeuw en zelfs als het weer een dag niet mee zit genieten we met volle teugen.
In Prince George zijn onze spullen zijn binnen: de Visco koppeling en de nieuwe diesel pomp.
We vinden een Provincial Parks camping waar we mooi privé staan en dus kan Joop weer aan het werk. Het is een hele klus en de ook de tanks moeten er onder uit, omdat hier gaten in moeten worden geboord.
2 dagen hard werken met wel erg veel muggen, maar het lukt en de pomp met filter werkt. Nu nog een berg om de nieuwe Visco koppeling te testen.

 

Het landschap wordt mooier en mooier. We staan nu al weken zelden op een camping. We vinden vaak de mooiste plekjes: dan zit je 's morgens op de wc en komt Willem Bever voorbij gezwommen. Dit is echt top. De dagen wisselen af van super mooi en warm en dan weer koud en regen. Is het mooi dan rijden we wat minder. 

 

We vinden een gratis kamp langs de weg bij weer een mooi muggenmeertje. Er komen nog diverse auto's voor de nacht met jonge lui en tentjes. Het zijn paddestoel zoekers en ze plukken, als er bos heeft gebrand Morieljes (paddestoelen) en deze brengen wel 20,- Ca$ per kilo op. Er komen wel 1000 plukkers en ze worden meestal aan winkels verkocht. Ze zoeken daar ongeveer 2 maanden, maar er kan wel 10 tot 11 maanden werk per jaar zijn. Interessant en weer wat geleerd.
We nemen de afslag van de Glacier Highway naar Stewart, een leuk dorpje aan een 90 km lange ford. Er is hier de 5 de grootste gletsjer ter wereld, de Salmon Glacier. Helaas is de weg erheen gesloten, maar we vinden een mooi plekje aan de Salmon River. Het weer is super: 30 graden en bijna geen muggen. Ja, dat is uniek. Ik ben een eindje aan het fietsen en vraag wanneer de weg weer open gaat naar de Glacier. Hij is nu open wordt me gezegd en dus breken we camp op en racen de berg op. Ja, de Visco koppeling werkt !! Ik ben helemaal blij.

 

We staan versteld, wat een imposante pracht, die gletsjer. We zijn wel de eerste toeristen van het seizoen. Ook zijn er nog wat lokale jongelui die willen gaan skiën bij volle maan (vannacht dus) Een maat brengt ze omhoog met de sneeuwscooter. Ze blijven ook slapen. Hebben hun tentjes opgezet in de sneeuw. Het lijkt een feest te worden, dus verplaatsen wij ons naar een rustiger plekje.
Om 5 uur 's morgens is alweer licht en kan ik mooie foto's maken. We rijden nog een stuk verder, maar dan is de weg nog niet vrij van sneeuw. We gaan weer naar ons plekje aan de rivier om alle indrukken te verwerken.


Blijkt dat de weg weer is afgesloten, mooi mazzel gehad dus :-)
Nu 90 dagen onderweg in Noord Amerika 11000 km gereden meer als we gewent zijn in zuid Amerika deden we ongeveer de helft.



Tot een volgende keer.
Groetjes, Joop en Adrie.

 

















3 opmerkingen:

  1. Weer genoten van jullie belevenis en de mooi foto,s

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Your photos are beautiful! I am sorry you had a lot of rain. Warm greetings from Montreal, Canada. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Your photos are beautiful! I am sorry you had a lot of rain. Warm greetings from Montreal, Canada. :)

    BeantwoordenVerwijderen