donderdag 22 maart 2012

Staatsgreep Bamako, Mali. 22-03-2012
Mooi kloten, we komen gisteren om 17.30 aan in Bamako na een lange dag rijden uit B.F. Bobo-Dilasso.

Ik stuur Casper een mailtje om te weten te komen of hij ook nog in de buurt is of nog aan zijn geliefde meer ligt bij Manantali. We krijgen als antwoord dat hij daar nog is en of wij iets merken van de staatsgreep in Bamako. Wat blijkt: we zitten er midden in.

Er is 's middags om half 3 een staatsgreep te zijn begonnen. Wij zitten net ten zuiden van de stad en kunnen niet verder omdat we de bruggen niet over kunnen naar het noorden en omdat we midden door de stad moeten. Daar wordt nog volop geschoten. 
We hebben net contact gehad met de Ambassade en het verhaal is: binnen blijven, niet gaan rijden en we houden U op de hoogte.

Staatsgreep in Mali


Militairen in de straten van Bamako
AFP
Toegevoegd: donderdag 22 mrt 2012, 04:38
In Mali hebben militairen op de staatstelevisie verklaard dat ze de macht in het land hebben overgenomen. Dat deden ze kort nadat ze het presidentieel paleis in de hoofdstad Bamako hadden bestormd. President Touré zou ongedeerd zijn.
De militairen hebben een avondklok ingesteld. Ze zeggen dat ze de macht zullen overdragen aan een democratisch gekozen regering. Ze beschuldigen president Touré ervan dat hij te weinig heeft gedaan om rebellen in het noorden van Mali aan te pakken.
Het leger eist al een aantal weken meer voedsel en betere wapens in de strijd tegen de rebellen.
Volgens het ministerie van Defensie is president Touré naar een geheime, veilige locatie gebracht.
Ban Ki-moon
De VN-Veiligheidsraad is bezorgd over de onrust en roept alle partijen op tot kalmte. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt dat het leger en de president er op een democratische manier uitkomen.


Net deze brief ontvangen van de Ambassade.
Na een heftige nacht die om 4.30 leidde tot de aankondiging op de nationale televisie van een staatsgreep is het in de ochtend nog onrustig geweest. Het nieuwe militaire gezag heeft een uitgaansverbod ingesteld. Het blijft ons advies u daar aan te houden en thuis te blijven.

Er worden nog met regelmaat schoten gehoord, maar uit waarneming van derden komt het beeld naar voren dat het vooral gaat om schoten in de lucht voor het uiteenjagen van samenscholingen om zo plundering te voorkomen. Er lijkt niet langer gericht te worden geschoten. Niettemin is de spanning nog hoog en indien niet zeer noodzakelijk adviseer ik om deelname aan het verkeer te vermijden.

De staatsgreep komt toch nog onverwacht, hoewel vanaf gisterenochtend de aanwijzingen sterk werden. Lange tijd zag het er naar uit dat het een muiterij in het leger betrof, die het politieke bestel niet zou hoeven raken. Met de aanval van gisterenmiddag op het nationale televisiestation keerden de ontwikkelingen zich echter in de richting van een staatsgreep.

Op dit moment is geen informatie beschikbaar over slachtoffers. Enkele ministers zijn gevangen genomen, president ATT is echter (nog) niet gearresteerd. Het zal nog wel enige uren en wellicht dagen duren voor dat duidelijkheid ontstaat over het verdere verloop. Mocht deelname aan verkeer op enig moment zeer noodzakelijk worden dan raden veiligheidsbedrijven aan om niet in een 4*4 te rijden en geen diplomatieke nummerplaat te gebruiken. Wel om (indien van toepassing) diplopas of ander paspoort te dragen. Bij aanhouding zeer vriendelijk de militairen bejegenen. Maar nogmaals, vermijdt u die noodzaak.

U zult de komende dagen vaker een berichtje langs deze weg kunnen ontvangen, waarbij ik van harte hoop dat op korte termijn de toon weer geruststellend zal kunnen zijn. Op dit moment is het daarvoor echter nog te vroeg. Omdat informatie summier is, staan we zeer open voor reacties en informatie uwerzijds. Het noodnummer van de ambassade is +22366754460.

Maarten Brouwer
AmbassadeurWordt vervolgd.


23-03-2012.


Net weer een bericht gehad van de Ambassade, het wordt rustiger in de stad en op mijn verjaardag 27-03 moeten de ambtenaren weer aan het werk. De grenzen gaan weer open als er geen tegenstand komt tegen de nieuwe machthebbers.
Er worden nog al wat auto's in beslag genomen ivm met het patrouilleren door de stad dus rijden is nog geen optie. ook veel benzinestations zijn geannexeerd.
Hopelijk verbetert de situatie volgende week. 


26-03-2012
Bericht aan Nederlanders(10)

Vandaag was een rustige dag. Er valt niks nieuws te melden. Morgen is een bijzondere dag 26 maart, jour de martyrs. Een herdenking van de slachtoffers van het geweld van 1991. Een mars en een tegenmars zijn aangekondigd.
Morgen berichten we U weer. “

Maarten Brouwer
De ambassadeur

Als het rustig blijft vandaag dan willen we proberen morgen te vertrekken. Gr Joop!
Gr. Joop en Adrie.

1 opmerking:

  1. Hier nog meer info welke ik op ons forum heb gezet. gr Joop

    http://www.overlanders.be/forum/viewtopic.php?f=6&t=1353&p=5085#p5085

    BeantwoordenVerwijderen